عاملین قتل های زنجیره ای خودسر نبوده اند

محسن كديور در مراسم سالگرد مرحومان فروهر گفت: پنج‌سال پيش به جرم اعتراض به اين قتلهاي فجيع ۱۸ ماه به دانشگاه اوين رفتم و امروز براي بار دوم، همه‌ي سخنان گذشته‌ام را تكرار مي‌كنم.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، وي كه عصر امروز در حسينيه‌ي ارشاد سخن مي‌گفت، در ادامه به نامه‌ي حضرت علي‌(ع) خطاب به مالك اشتر اشاره كرد و با بيان اين‌كه در اين نامه، حضرت علي(ع) نسبت به ريختن خون ناحق و مظلوم، هشدار داده شده است، گفت: با ريختن خون ناحق، حكومت زايل مي‌شود.

اين مدرس دانشگاه هم‌چنين با اشاره به توصيه‌ي حضرت به مالك مبني بر دقت در انتخاب كارگزارانش و مراقب بر رفتار آنان با مردم گفت: حضرت مي‌گويد كاري كن كه مامور متعرض به جان، مال و ناموس مردم به مجازات مناسب برسد.

كديور با اعتقاد به اين‌كه اين دو فراز در خصوص قتلهاي زنجيره‌اي، قابل برداشت است، گفت: سابقه‌ي قتل سياسي در ذهن شهروندان، بسيار سوء و ناشايست است. پيش از انقلاب شخصيتهاي آزادانديش خارج از زندانها به قتل مي‌رسيدند كه در صدر آنها سيدحسن مدرس بود كه در زندان شهرباني به قتل رسيد.

وي در ادامه از فرخي‌يزدي، كريم پورشيرازي و … نيز نام برد و افزود: پس از پيروزي انقلاب، مردم اميد داشتند كه ديگر چنين اتفاقاتي روي ندهد، بدون امكان دفاع و آيين دادرسي، به اعدام محكوم نشوند و حكمشان در خيابان، مخفيانه اجرا نشود ولي اين اتفاق افتاد.

وي با بيان اين‌كه روسياهي قاتلان داريوش و پروانه فروهر در تاريخ باقي خواهد ماند و طرح اين سوال كه پس از اين پنج سال چه كرده‌ايم، گفت: در اين‌كه اقدامي ضداخلاقي، خلاف شرع و قانون صورت گرفته، هيچ شكي نيست.

مراسم سالگرد فروهرها حسینیه ارشاد
كديور، يكي از قابل دفاع‌ترين اقدامات خاتمي را موضع‌گيري او در قبال قتل‌هاي زنجيره‌اي دانست.

رييس انجمن دفاع از آزادي مطبوعات اضافه كرد: امروز مي‌دانيم كه عاملان و مباشران اين قتلها افشا، محاكمه و در دادگاههاي غيرعلني محكوم شده‌اند. گفته شد كه متهم شماره يك اين پرونده در زندان خودكشي كرده است و چيزي بيش از آن گفته نشد.

وي با بيان اين‌كه امروز اولياء دم معتقدند كه روند دادرسي عادلانه نبوده است، اظهار عقيده كرد: افكار عمومي هم معتقد است كه قضاوت در مورد اين پرونده‌ي ملي منصفانه نبود.

به زعم وي، نخبگان بيش از افكار عمومي ترديد دارند كه اين قتلها خودسرانه بوده باشد.

كديور با نام‌بردن از عاملان، بسترسازان و آمران به عنوان سه‌گروهي كه در اين قتلها دست داشتند، نام برد و گفت كه اولياءدم، افكار عمومي و نخبگان معتقدند كه تنها گروه اول دستگير و مورد محاكمه‌ قرار گرفته‌اند ولي پرونده به مرحله‌ي بسترسازان و آمران نرسيده است.

كديور با اشاره به اين‌كه رييس كميسيون اصل ۹۰ با صراحت به خانواده‌ي فروهرها اعلام كرده است كه در مسير بررسي اين پرونده به مراحلي رسيده‌اند كه از اختيار آنها خارج است، اضافه كرد: حتي رييس كميسيون قضايي هم از احتمال بازسازي كادر آن قتل‌ها سخن مي‌گويند.

وي با يادآوري اين‌كه ناصر زرافشان براي دفاع از اين قتلها و اكبر گنجي به علت افشاگري اين قتلها هم‌چنان در زندان به سر مي‌برند، پرسيد: آيا تضميني براي عدم تكرار اين وقايع شوم وجود دارد؟

اين مدرس دانشگاه ابراز عقيده كرد: به گفته‌ي اولياءدم و رجوع به افكار عمومي و نخبگان درمي‌يابيم كه اراده‌ي جدي‌اي براي برخورد با آمران و زمينه‌گستران اين پرونده وجود نداشته و متاسفانه ندارد.

كديور هم‌ چنين با اشاره به اين‌كه پيش‌نويس قطعنامه سازمان ملل متحد درباره‌ي نقض حقوق بشر به تصويب رسيده است، گفت: وكلاي خانواده فروهر اعلام كرده‌اند كه دو فرد باقي‌مانده متهمان اين پرونده نپذيرفته‌اند كه خودسرانه آن اقدام فجيع را كرده‌اند و آن را امري از مسوولان مافوق خود خوانده‌اند، ولي اراده‌ي چنداني براي پي‌گيري اين پرونده در داخل به چشم نمي‌خورد تا جايي كه خانواده‌ي فروهرها به كميسارياي عالي ملل متحد روي آورده‌اند.

وي در ادامه پرسيد: چرا آنان كه از ظلم به جان آمده‌اند و مرجع داخلي‌اي براي تظلم‌خواهي نمي‌يابند.

مراسم سالگرد فروهرها حسینیه ارشاد
رييس انجمن دفاع از آزادي مطبوعات ادامه داد: اگر رخداد آذر ۷۷ بدون نظر مسوولان آنها بوده ، پس نشانگر عدم تدبير آنهاست كه ماموران امنيتي‌شان سالها هرچه خواستند كرده‌اند و اگر آن فجايع با اطلاع و نظر مساعد مسوولان آنها بوده است، مساله بسيار تلخ‌تراست.

كديور در پايان خاطرنشان كرد: انتظار نخبگان، افكار عمومي و اولياءدم، برخورد قانوني و عادلانه با آمران و زمينه‌گستران اين اقدامات خشونت‌بار و ضداخلاقي و ضداسلامي است.

________________________________________

تهران-خبرگزاري كار ايران

امسال اين مراسم شريف را در حالي برگزار مي‌‏كنيم كه رعايت حقوق بشر در ايران خواست اول شهروندان ايراني است.

محسن كديور با بيان اين مطلب در مراسم سالگرد قتل فروهرها افزود: در مجلسي سخن مي‌‏گويم كه ۵ سال پيش به دليل سخنراني اعتراض آميز به اين قتل‌‏هاي فجيع ۱۸ ماه به دانشگاه اوين رفتم و امروز براي بار دوم در اين مجلس همه سخنان گذشته‌‏ام را تكرار مي‌‏كنم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري كار ايران، ايلنا، دكتر محسن كديور عضو انجمن دفاع از آزادي مطبوعات در ادامه با اشاره به فرازهايي از نامه مشهور امام علي (ع) به مالك اشتر درباره قتل‌‏هاي حكومتي گفت: اين دو فراز دو احتمالي است كه در مورد قتل‌‏هاي سياسي حكومتي زنجيره‌‏اي پاييز ۷۷ براي آنها جاري مي‌‏شود.

وي با بيان اينكه در كشوري زندگي مي‌‏كنيم كه قتل سياسي ] اگر به حكومت منتسب شود[ اثري بسيار سوء و زننده در ذهن شهروندانش دارد، گفت: قبل از انقلاب را به ياد آوريد. نام‌‏هاي بسياري كه توسط مأموران در زندان و خارج از زندان به قتل رسيدند. همه آنها آزاد انديش‌‏ترين ايراني‌‏ها بودند، سيد حسن مدرس، ميرزاده عشقي، فرخي يزدي، محمد مسعود، كريم پور شيرازي.

كديور تصريح كرد: وقتي انقلاب پيروز شد مردم اميدوار شدند كه ديگر هرگز چنين صحنه‌‏اي اتفاق نيفتد. هيچ زنداني سياسي محكوم به اعدام نگردد و حكمشان در خيابان مخفيانه اجرا نشود اما مسائل به گونه ديگري اتفاق افتاد .

وي افزود: افرادي فرهنگي و آزاد انديش به گونه‌‏اي به قتل رسيدند، احمد مير علايي و احمد تفضلي، اما آذر ۷۷ شروع دوران جديد مواجهه خشونت بار با مخالفان سياسي بود، شايد بزرگتر از همه نام فروهر و فجيع‌‏تر از همه پروانه اسكندري بود كه بي‌‏شك قتل او در تاريخ ايران بي‌‏سابقه است.

وي با اشاره به قتل اسكندري گفت: حكومت‌‏ هر چه كرده باشد هرگز با يك زن مسلمان چنين نكرده‌‏ است. ۲۵ ضربه كارد براي يك زن ۶۰ ساله، بنازم جوانمردي را. طناب دار بدون حكم قضايي درباره پوينده و آن وضعيت براي شريف، دواني و ….

وي قتل‌‏ها را اقدامي پليد و كاملاً خلاف شرع دانست و گفت: حتي امروز احدي جرأت ندارد كه از آنها دفاع كند.

كديور در ادامه گفت: يكي از مثبت‌‏ترين اقدامات دولت خاتمي موضع‌‏گيري در آغاز اين قتل‌‏ها بود. اگر خاتمي هيچ كاري نكرده باشد اينكه دستور افشاي اين قتل‌‏ها را داد، بزرگترين دستاورد حكومت صادقانه و آغازين آن است.

وي افزود: در اطلاعيه تاريخي كه صادر شد اعلام شد كه برخي مأموران خودسر و كج انديش وزارت اطلاعات به اين امر اقدام كرده‌‏اند.

كديور خاطر نشان كرد: امروز مي‌‏دانيم كه عاملان و مباشران اين قتل‌‏ها دستگير و محاكمه و در دادگاه غير علني به هر حال به زندان‌‏هاي كوتاه مدت و دراز مدت و احياناً ابد محكوم شده‌‏اند.

وي افزود: گفته شد متهم شماره ۱ در زندان خود كشي كرده است آنچه از پرده سوم اين مساله مي‌‏دانيم ، همين است.

كديور تصريح كرد: امروز اولياي دم يعني پرستو و آرش فروهر، فرزندان مختاري، خانواده و فرزندان و بازماندگان آنها معتقدند كه روند دادرسي عادلانه نبوده است.

وي افزود: امروز افكار عمومي نيز معتقد است كه قضاوت در اين پرونده ملي ] دقيقا [ مطابق قانون، انصاف و عدالت انجام نشده است. نخبگان بيش از افكار عمومي ترديدي ندارند كه اين قتل‌‏هاي زشت خودسرانه انجام گرفته است.

وي افزود: اگر در اين قتل‌‏ها سه دسته “عاملان و مباشران”، “زمينه‌‏سازان و بسترسازان” و “آمران و دستور دهندگان” بودند، همه معتقدند كه مباشران و عاملان دستگير شده‌‏اند و مورد محاكمه ظاهري قرار گرفته‌‏اند اما امكان آن فراهم نشد كه پرونده به مرحله گروه سوم كه آمران و دستور دهندگان است، برسد.

كديور تصريح كرد: پنجمين سالگرد اين قتل‌‏ها را در حالي برگزار مي‌‏كنيم كه نهاد مردمي كميسيون اصل نود با صراحت به خانواده فروهر، اعلام مي‌‏كند كه پرونده به نام‌‏هايي رسيد كه احضار آنها از قدرت ما بيرون است.

وي افزود: رئيس كميسيون قضايي نيز اعلام خطر مي‌‏كند كه غده سرطاني توليد كنندگان وحشت از بين نرفته‌‏اند و احتمال دارد در نهادهاي موازي بازسازي شوند.

كديور تصريح كرد: امروز ناصر زرافشان در زندان است. ۵ سال زندان براي دفاع. امروز اكبر گنجي روزنامه نگار شجاع به خاطر آنچه كه تأكيد بر پرده‌‏برداري از تاريكخانه اشباح توصيف مي‌‏شود ، در زندان است.

وي با طرح اين سوال كه آيا تضميني براي عدم تكرار اين وقايع شوم وجود دارد؟ گفت: آنچه در اين روند مشاهده كرده‌‏ايم اين است كه به گفته اولياي دم و رجوع به افكار عمومي و رجوع به نخبگان ، در داخل هيچ اراده جدي براي برخورد با آمران اين قتل‌‏ها مشاهده نشده‌ ‏است.

وي افزود: چه كرده‌‏ايم كه امروز آنها از دست مأموران به جان آمده‌‏اند و هيچ مرجع تظلم خواهي را نمي‌‏يابيد و براي دادخواهي دست به سوي سازمان ملل و كميسارياي عالي آن دراز مي‌‏كنند.

وي در ادامه تصريح كرد: اگر قتل‌‏ها با عدم اطلاع مسؤولان عالي رتبه بوده است ، نشان از سوء تدبير دارد، چگونه مي‌‏توان اينگونه جامعه را رها كرد كه مأموران يك نهاد امنيتي به دنبال شكار مخالفان باشند، اما اگر خداي ناكرده مسؤولان اطلاع باشند اين امر بسيار خطرناك است.

كديور در پايان تأكيد كرد: انتظار ما، نخبگان، افكار عمومي و اولياي دم با صراحت تمام، برخورد قانوني و عادلانه با آمران و زمينه گستران و بسترسازان اين اقدامات خشونت بار ضد اخلاقي و ضد اسلامي است.

________________________________________

روزنامه شرق

اكرم ديدارى: پرستو فروهر ديروز جلوي در ورودي حسينيه ارشاد به همراه محترم دواني ايستاده بود و از شركت كنندگان در پنجمين سالگرد قتل داريوش و پروانه فروهر استقبال مي كرد.آن گاه كه ساكت ايستاده بود بايد بسيار دقيق مي شدي تا بيابي غم قتل پدر و مادرش هنوز براي او تازه است و در پايان هنگامي كه پشت تريبون قرار گرفت و سخن گفتن را آغاز كرد به وضوح تازگي و جانگدازي اين قتل ها را در گفتار و چشمان او مي يافتي، آن گاه كه بغض و اشك خود را فرو مي خورد. او پس از پنج سال از قتل فجيع پدر و مادرش هنوز تقاضاي صبر داشت: «اي بارگاه داد، اي عدل مطلق، توان پايداري ام ده، داغ مادر _ داغ پدر، بر دلم، صبرم ده.»

پرستو فروهر از آن سخن گفت كه در ۵ سال گذشته نه تنها ياد داريوش و پروانه فروهر، بلكه ياد يكايك قربانيان اين ماه در هر نفس با او است و عبور زمان گويي صلابت وجودي آنان را بر او آشكارتر مي كند. او خاطره اي را از دوران كودكي خود چنين نقل كرد: «در يكي از روزهاي سال هاي كودكي ام كه پدر ساكن زندان هاي اين شهر نبود به عادت بچگي هنگامي كه سرم را به سينه او و دستم را در لاي موهاي او گذاشته بودم، برجستگي غريبي را در سرش حس كردم. در پاسخ به من بي آنكه چشمانش را بگشايد آرام گفت كه در روزهاي كودتاي ۲۸ مرداد در دفاع از دولت ملي مصدق سر ۲۴ ساله اش زخم برداشته، دستم را روي بخيه هاي بازمانده از آن روز شوم كودتا كشيده و حسي تلخ دريافتم: ردپاي زخم ها… سال ها بعد در كاروان سراي سنگي، دوباره سرش زخم خورد و او را با سري باندپيچي شده و پيراهني خوني روي تخت بيمارستان ديدم… آخرين تصويري كه از سر زخم خورده پدر ديدم تصوير جان باخته او بود در پزشكي قانوني…»

لحن صداي پرستو فروهر تغيير مي كند اما اجازه نمي دهد كه اشكي جاري شود، ثانيه ها مي گذرد او دوباره ادامه مي دهد در حالي كه هنوز لرزش صدايش شنيده مي شود: «جمجمه اش را شكافته و دوباره دوخته بودند، موهاي نرمش زير دستان من سردي سردخانه را داشت. او آرام خوابيده بود و اين آخرين درد را با وقار كشيده و رفته بود…»گفتار ادامه مي يابد اين بار درباره مادر: «روي لب هاي شجاع مادرم كه به جسارت آخرين فريادش را مي زد، كبودي مشت ديده مي شد… چشم هاي نيمه باز اين يگانه زن با شوقي به دور دست ها خيره بود انگار از خشونتي كه بر او رفت، چشم به روياي ابدي اش داشت، به روياي آزادي ايران.»

آنچه از آن دو به جاي مانده است امروز، تنها دو لكه خون خشك شده آنها بر روي فرش خانه است اما ياد و آرمان آنها در دل مردم. اين را پرستو گفت و اشاره كرد كه «از زبان سياوش پسر محمد مختاري كه گلوي فشرده پدر را به چشم ديد، از زبان همسر محمدجعفر پوينده، مادر سالخورده مجيد شريف كه تصوير تنها پسر خود را بر دل مي فشرد و خواهر پيروز دواني كه سال هاست حتي گوري از برادر را نمي شناسد، برادر زال زاده، دختر سيدي سعيدي سيرجاني، بازماندگان ميرعلايي، غفار حسيني، حاجي زاده، همسر كاظم سامي كه هنوز باور جنايت رفته بر همسرش را ندارد و از زبان بسياري از بازماندگان دردمند و از زبان بازماندگان زهرا كاظمي» مرثيه تلخي را شنيده است و…

بغض ديگر امان نمي دهد: «اين خيل داغداران را از ياد نبريد، ما سوگ و درد خويش را با غرور بر دوش كشيده ايم و اميد به عدالت را در لابه لاي زخم هاي دلمان پاس داشته ايم… پنج سال گذشته و اين نويد جامه عمل نپوشيده است، بسياري اعتراض كردند و تاوان سنگيني پرداختند، وكيل اين پرونده ناصر زرافشان به زندان افتاد و بسياري كه ما دلمان مي خواست نويد آنها را باور كنيم، آنهايي كه مي گفتند دفع اين بلا مي كنند، ما رادر اين راه پردردسر به سرنوشت تلخ خويش رها كردند…»

سخنان پرستو فروهر در حال پايان است: «آزادي را از ياد نبريد، داغ فروهر ها را از دل نبريد، اين زخم ها، بزرگانمان هستند كه در خاك ميهن خفته اند، درد و اميد اين دو ارثيه سال ها ايستادگي مردم را پاس داريم.»

روسياهي براي قاتلان

پايان مراسم اين چنين گذشت و اما آغاز آن با قرائت دو فراز از توصيه هاي حضرت علي(ع) به مالك اشتر توسط محسن كديور همراه بود: «مالك بر حذر باش از ريختن خون مردم به ناحق، آگاه باش هيچ چيز بدتر از خون مظلوم ريختن، خون ناحق ريختن نيست… تقويت نكن زمامداري و سلطه و قدرت خود را با ريختن خون حرام و ناحق چرا كه اگر چنين كني حكومتت را تضعيف، موهن و زايل مي كند… تو عذري نزد خداوند و نزد من كه مافوق توست نداري زيرا در چنين قتلي، قصاص جان انساني نهفته است»، «مالك به كارگزارانت بنگر و آنها را بدون امتحان به كاري مگمار، اگر به تو خبر رسيد كه برخي خيانتي در حقوق مردم روا داشته اند با آنها برخورد كن، كاري كن ماموري كه به جان، مال و ناموس مردم تجاوز كرده است، طوق ننگ را به گردنش بيفكند و به مجازات برسد.»

محسن كديور در ادامه چنين گفت: «در كشوري زندگي مي كنيم كه قتل سياسي، حادثه اي بسيار سوء و زننده در ذهن شهروندانش دارد، قبل از انقلاب را به ياد آوريم نام هاي بسياري كه توسط ماموران حكومت خارج از زندان به قتل رسيده اند و همه آن ها آزادانديش ترين ايراني ها بوده اند.» نام سيد حسن مدرس، ميرزاده عشقي، فرخي يزدي، محمد مسعود، كريم پورشيرازي از زبان كديور شنيده مي شد و ادامه چنين بود: «وقتي انقلاب پيروز شده بود مردم اميد داشتند كه هرگز چنين صحنه اي اتفاق نيفتد، هيچ زنداني سياسي به اعدام محكوم نشود و حكم آنها در خيابان ها مخفيانه اجرا نشود.» كديور ياد احمد ميراعلايي و احمد تفضلي را نيز گرامي داشت و با فجيع خواندن قتل فروهرها چنين گفت: «فجيع تر از همه قتل پروانه اسكندري بود كه بي شك قتل او در تاريخ ايران بي سابقه است، روسياهي بماند براي قاتلان، ۲۵ ضربه كارد براي يك بانوي ۶۰ ساله، بنازم جوانمردي را و هكذا طناب دار بدون حكم قضايي بر پوينده، شريف، دواني و ديگران.»

كديور پرده هاي متوالي اين واقعه را چنين بر شمرد پرده اول؛ ترديدي نيست كه احدي جرات دفاع از اين قتل ها را ندارد حتي طراحان اين عمل ننگين. پرده دوم؛ اگر خاتمي هيچ كاري نكرده باشد همين كه دستور افشاي انجام قتل ها توسط برخي از ماموران امنيتي را صادر كرد، بزرگترين دستاورد حكومت صادقانه اش بوده است. پرده سوم؛ امروز افكار عمومي و نخبگان معتقدند كه تنها مباشران و عاملان اين قتل ها دستگير شده اند و پرده چهارم، توقيف مطبوعات و بازداشت روزنامه نگاران از جمله اكبر گنجي و وكيل پرونده ناصر زرافشان و پرده پنجم؛ اين پرسش اكنون مطرح است كه آيا تضميني براي عدم تكرار اين وقايع شوم وجود دارد؟ پرسيدني است كه چه كرده ايم كه امروز بازماندگان اين قتل ها مرجع تظلم داخلي را نمي يابند و براي دادخواهي دست به سوي سازمان ملل و كميسارياي آن دراز مي كنند. آيا اين آبرو خريدن براي ملك و ملت است؟

بخش پاياني سخنان كديور، بيان انتظارات اولياي دم، نخبگان و جامعه است: «امسال اين مراسم شريف را درحالي برگزار مي كنيم كه رعايت حقوق بشر در ايران خواست اول شهروندان ايراني است (حضار كف مي زنند) انتظار ما برخورد قانوني و عادلانه با آمران و زمينه گستران و بسترسازان اين اقدام هاي خشونت بار، ضد اخلاقي و ضد اسلامي است.» (كف زدن حضار)

بمير براي زيستن چون فروهر

مجري برنامه نيز تاكيد داشت كه قصد آنان برگزاري مراسم بدون زمينه سازي براي درگيري است. محمد حسين شاه ويسي عضو حزب ملت ايران سخنران ديگر اين مراسم بود. آغاز سخن او با يك شعر كردي همراه بود كه ترجمه آن چنين بود: «نه زي براي مردن، بمير براي زيستن چون فروهر» (حضار كف مي زنند) ادامه بخش سخنانش كلام داريوش فروهر بود: «اگر مرا بكشند باز هم ستيز و پيكار مردم دم به دم اوج مي گيرد پس چه باك زندگي من فداي ايران عزيز» (حضار كف مي زنند).

شاه ويسي، هم ميهنان را مخاطب قرار داد و چنين گفت: «سراسر زندگي ملت ها در تاريخ، سراسر رويداد است اما رويدادهايي ماندگار مي ماند كه تاثير مستقيم بر حركت جامعه مي گذارد كه داريوش و پروانه فروهر از آن نوع هستند، آنها تاريخ ساز شده اند». سخنان او ادامه يافت: «به دور از هرگونه شتاب زدگي، بارها هشدار داده و اين بار نيز ضمن محكوم كردن جنايات و جنايتكاران پرونده قتل هاي زنجيره اي اعلام مي كنيم كه اين پرونده هنوز باز است، چون آمران آن معرفي نشده اند. تنها وظيفه ايرانيان اتحاد با يكديگر و داشتن انديشه، استقلال و آزادي است و فروهرها قرباني اين انديشه شده اند.»

دشنه آجين كردن دو آزادانديش

علي اكبر معين فر فعال سياسي نيز چنين گفت: «پنج سال است كه از واقعه شوم دشنه آجين كردن دو انسان ستم ستيز و آزادانديش مي گذرد… امروز ايران به جبهه متحد براي حفظ آزادي و استقلال و تماميت ملي نياز دارد و تنها راه حفظ حقوق ملت از خطرهاي ايجاد شده، اتكا به مردم و آرمان هايي كه ملت ايران در سده اخير دنبال آن بودند، است…»