نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

علمای ابرار در مجله‌ی نصوص معاصره‌‌ی بیروت -۲

مجله نصوص معاصرة پس از یازده سال در ویرایش دوم شماره ۱۹ خود اولا مقاله مورد مناقشه‌ای که به نام کدیور درج شده بود را حذف، و ترجمه مقاله «قرائت فراموش شده؛ بازخواني نظريه علماي ابرار تلقي اوليه اسلام شيعي از اصل امامت» را با اطلاع و اذن نویسنده جایگزین کرد. ثانیا عناوین چهار نقد را متناسب با عناوین فارسی نقدها تصحیح کرد. ثالثا در شماره ۶۲-۶۱ بهار ۱۴۰۰ خود از خطای پیش‌آمده رسما اظهار تاسف و عذرخواهی کرد. نویسنده از اقدام حرفه ای مجله نصوص معاصرة تشکر می کند.

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

امامت فرابشری یا علمای ابرار؟

رویکرد رقیب علمای ابرار امامت قدسی یا فرابشری است. رویکرد نخست متعلق به شیعه اعتدالی مبتنی بر روش تاریخی انتقادی، و رویکرد دوم متعلق به شیعه مسلط غالی مبتنی بر روش تعبدی جزم اندیشانه است. تفاوت‌های دو رویکرد در رکن اعتقادی امامت: ۱) نصب از جانب خدا یا نص از جانب پیامبر یا امام قبل، ۲) علم لدنی یا علم اکتسابی از محضر پیامبر یا امام قبلی، ۳) ملکه عصمت یا ملکه تقوی، ۴) دامنه امامت: زمامداری سیاسی و ولایت تکوینی و منبع معرفت دینی یا فقط منبع معرفت دینی.

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

نقد علمای ابرار در کتاب‌سازی بیروت

کتاب الإمامة، قراءات جديدة ومنافحات عتيدة (بیروت، ۱۳۹۸) حاوی ترجمه دو مقاله منسوب به کدیور و ترجمه یازده نقد آراء وی است که در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۹ در مجله نصوص معاصرة منتشر شده بود. مهمترین اشکال کتاب مقاله اول آن است که مونتاژی ناشیانه از سخنرانی ها و مقاله کدیور است که ترجمه مقاله وی قلمداد شده. با توجه به هفت اشکال کتاب عنوان کتابسازی شایسته آن است. بازوهای فرهنگی جمهوری اسلامی در بیروت به این شیوه غیرحرفه‌ای، ضداخلاقی، خلاف شرع و غیرقانونی «امامت قدسی» را تبلیغ می کنند.

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

محاکمه‌ی نظریه‌ی علمای ابرار!

شیخ احمد سلمان روحانی شیعه اهل قطیف در سال ۱۳۹۷ در بیروت به عربی کتابی منتشر کرده که ترجمه عنوان آن این است: توهم قرائت فراموش شده: محاکمه علمی نظریه «علمای ابرار». این کتاب دومین نقد مستقل و اولین نقد عربی کتاب منتشرنشده علمای ابرار است. موضع کتاب دفاع جزم اندیشانه از نظریه امامت قدسی است. نویسنده ندانسته اعتراف کرده که خود ائمه فضائل فرابشری امامت را انکار می کرده اند. در دادگاه افکار عمومی و اهل نظر «نظریه علمای ابرار» تایید و «نظریه امامت قدسی» موهوم اعلام می شود.

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

فهرست نقدهای کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

ابراز و انتشار تحقیقاتم در الهیات انتقادی شیعه از پائیز ۱۳۸۴ آغاز شد. با انتشار دومین مقاله در بهمن ۱۳۸۵، دیگر امکان انتشار نبود! در خرداد ۱۳۸۶ دقیقا به «اتهام انحراف اعتقادی و سیاسی» در ایران ممنوع التدریس شدم. نویسنده از خرداد ۱۳۸۸ حتی از امکان تجدید چاپ کتابهایش در ایران هم محروم است. تا کنون سه کتاب مستقل، سه ویژه نامه، و ۵۰ سلسله مقاله، مقاله و یادداشت در نقد ابعاد مختلف «نظریه علمای ابرار» منتشر شده است، قبل از آن که خود کتاب امکان انتشار یافته باشد!

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

علمای ابرار در مجله‌ی نصوص معاصره‌‌ی بیروت

مجله‌ی نصوص معاصرة در بیروت در سال ۲۰۱۰ (۱۳۸۹) پرونده‌ی ویژه ای به نظریه علمای ابرار کدیور اختصاص داده است. اکثر مطالب این پرونده ترجمه‌ی گاهنامه‌ی آئینه نقد دفتر تبلیغات حوزه‌ی علمیه‌ی قم در شهریور ۱۳۸۵ البته بدون ذکر ماخذ است. نصوص معاصرة دو مطلب را بنام کدیور ترجمه کرده از جمله مونتاژی متشتت از سخنرانی‌ها و مقاله وی بدون اذن و حتی اطلاع نویسنده و یازده مقاله در نقد او، که در ترجمه عناوین نقد شیوه حرفه ای رعایت نشده است.

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

بازخوانی مفهوم امامت و تشیع: نقدها و واکنش‌ها

«آئینه اندیشه: بازخوانی مفهوم امامت و تشیع؛ نقدها و واکنشها» به عنوان «بولتن عقیدتی داخلی نظام» برای واکسینه کردن مدافعان تفکر سنتی توسط دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در شهریور ۱۳۸۵ تهیه و منتشر شده است، اما در حقیقت «اولین ویژه نامه نقد نظریه علمای ابرار» است، که با هر نیتی صورت گرفته باید انتشارش را به فال نیک گرفت. متن یک مقاله و شش سخنرانی کدیور درباره تشیع و امامت همراه ده نقد آن که قبلا در مطبوعات مختلف منتشر شده بود یک‌جا در کنار هم منتشرشده است.  

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

کتابی در نقد آراء کدیور در حوزه‌ی شیعه‌شناسی

کتاب «مکتب در فرآیند نواندیشی‏: بازخوانی انتقادی نواندیشی محسن کدیور در حوزه شیعه‌شناسی» نوشته‌ی حسن علی پور وحید در بهمن ۱۳۹۴ در ۲۹۶ صفحه در قم منتشر شد. ناشر دفتر نشر معارف متعلق به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههاست. کتاب سه بخش و سه پیوست دارد. بخش اول نقد دیدگاه‌های کلامی کدیور در حوزه‌ی امامت شامل دوازده فصل است. بخش دوم کتاب نقد آراء فقهی کدیور در دو فصل درباره حجاب و مصافحه با نامحرم است. بخش سوم به نقد دیدگاه کدیور درباره بهائیت، وهابیت و مدرنیسم می‌پردازد. عناوین پیوست‌ها «معمای استحاله» و «نواندیشی سکولار» و «الهیات دگراندیشی» است. این‌که دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها با صرف بودجه مجبور شده کتابی در نقد آراء کدیور منتشر کند نشان از رسوخ افکار نقدشده در میان دانشجویان دارد. یعنی بر خلاف اراده‌ی زمامداران استبداد دینی سانسور و فیلتر نتوانسته مانع نفوذ فکر شود.

نقد کتاب منتشرنشده‌ی علمای ابرار

جوادی آملی، معجزه بودن مقام امامت

[نقد مقاله «قرائت فراموش شده؛ بازخوانی نظریه علمای ابرار تلقی اولیه اسلام شیعی از اصل امامت»، (فصل‌نامه مدرسه، سال اول، شماره سوم، اردیبهشت۱۳۸۵، ص ۱۰۲-۹۲)]