روز عرفه و عید قربان مبارک باد

روز عرفه و عید قربان مبارک باد

عرفه روز معرفت و عرفان است، شناخت ظاهری و باطنی خداوند. شب و روز عرفه  (نهم ذی حجه) یکی از اوقات ممتاز عبادت در تقویم مؤمنان است.

دعای عرفه منسوب به امام حسین (ع) به لحاظ متن از زیباترین دعاهای موجود است. در متن دعا اعوجاجی دیده نمی شود و با محکمات قرآنی و أصول معارف معتبر پیامبر (ص) و اهل بیت او (ع) نیز سازگار است. در دعای عرفه منسوب به امام زین العابدین علی بن حسین (ع) در صحیفه سجادیه می خوانیم:

الهی انْزِعْ مِنْ قَلْبِی حُبَّ دُنْیا دَنِیةٍ تَنْهَی عَمَّا عِنْدَكَ، وَ تَصُدُّ عَنِ ابْتِغَاءِ الْوَسِیلَةِ إِلَیكَ، وَ تُذْهِلُ عَنِ التَّقَرُّبِ مِنْكَ. وَ زَینْ لِی التَّفَرُّدَ بِمُنَاجَاتِكَ بِاللیلِ وَ النَّهَارِ.

خدایا از سویدای قلبم عشق دنیای دون را که مرا از آنچه نزد توست باز می‌دارد، و از جستن وسیله به سوی تو مانع می‌گردد، و از تحصیل مقام قرب به تو غافل می‌نماید ریشه کن فرما، و خلوت راز و نیاز با خود را در شب و روز در نظرم بیارای.

مومنان در شب و روز عرفه به دنبال قطع تعلق به دنیا، تقرب به خداوند و راز و نیاز هستند. مسئله اصلی بریدن از تعلقات دنیوی و وصول به مقام قرب است. اگر کسی به دامنه مقام قرب هم برسد دنیا و تعلقات و مقاماتش از چشمش می افتند.

روز عرفه مقدمه عید قربان است: فدا کردن عزیزترین‌ها برای رسیدن به مقام قرب خداوند.

عید قربان یا اضحی (دهم ذیحجه) بر همه مسلمانان مبارک باد. این عید یادآور پاکبازی ابراهیم و جان‌بازی فرزند خداجوی اوست.

آن عید قربان را بگو وان شمع قرآن را بگو

وان فخر رضوان را بگو، مستان سلامت می کنند

خواهی که تو را کعبه کند استقبال

مایی و منی را به مِنا قربان کن

همچو اسماعیل گردن پیش خنجر خوش بنه

در مدد از وی گلو گر می کِشد تا می کُشد

خویش را قربان نماییم از پی قربان عید

کان قصاب عاشقان بس خوب و زیبا می کشد

(مولوی، کلیات شمس تبریزی)